Powered By Blogger

7 Haziran 2013 Cuma

biomlar


Minecraft’ta dünya, bitki örtüsü, sıcaklık, yükseklik coğrafik özellikler gibi pek çok etkene göre bölgelere ayrılır ve bu bölgelerin her birine biyom (Biome) adı verilir. Minecraft evrenine biyomlar Alpha 1.2.0 (Ekim 2000) de eklenmiş ve 1.2 ile beraber Anvil dosya formatının devreye girmesinden sonra Minecraft’ta biyom sayısı 10 adete (1.2.5’te) kadar çıkmıştır. Snapshot 12w19a ile oyuna “Large Biomes” seçeneği eklenmiştir ki buda oyunda bulunan biyomların 16 kat daha geniş alanlar halinde oluşmasına olanak vermektedir. ( Muhtemelen resmi olarak 1.3 ile gelecek ) Peki nedir bu biyomlar?
Forest (Orman)
Bu biyom bolca ağaç içerir. Oak (Meşe) ve Birch (Huş) ağaç tipleri bu biyomda bulunur. Ufak tepeciklere sıklıkla rastlanır. Çiçekler ve mantarlar yine bu biyomda sıklıkla rastalan bitkilerdir. Tavuklar, domuzlar, kurtlar ( veya köpek) ve ineklere bolca bulunabilir.

Desert (Çöl)
Bu biyom neredeyse tamamen kumla kaplıdır. Ölü çalılara (Dead Bush) ve kaktüsler bolca bulunur. Bu biyoma hiçbir zaman için yağmur yağmaz. Zombiler ve iskeletlere diğer biyomlara kıyasla daha çok rastlanabilir. Kumun açık renkli olması sebebiyle gece çevreyi görmek biraz daha kolaydır. NPC köylerine rastlama olasılığı diğer biyomlara kıyasla daha fazladır. Ayrıca kuyular ve tapınaklar ( Snapshot 12w21a ile oyuna eklendi. Muhtemelen 1.3 ile göreceğimiz yeniliklerden biri olacaktır.) yine çölde rastlayabileceğiniz binalar arasında.

Plains (Ova)
Düz ve ağaçsız arazilerdir. Ufak su çukurları ve NPC köylerine sıklıkla rastlanır. Tavuk, koyun, domuz ve inekler bolca bulunur.

Swampland (Bataklık)
Koyu ve sığ sularla çevrili ve mora yakın renkteki toprağı ile hemen göze çarpan bir biyomdur. Genellikle bu toprağın alt kısımlarında clay (kil) ve sand (kum) bulunur. Ağaçlar genellikle sarmaşıklarla kaplıdır. Mantalar bolca ürediği için mantar arayanlar için ilk bakılacak yerdir. Kıyılarda şeker kamışlarına (sugar cane) rastlanır.

Jungle (Balta Girmemiş Orman)
1.2 ile eklenen bu yeni biyomda ağaçlar 2 blok kalınlığına ve 31 blok uzunluğuna ulaşabilirler. Çöl biyomu yanında sıklıkla rastlanan bir biyomdur. Açık yeşilin hakim olduğu bu alanda bolca ufak gölcüklere rastlanır. Yine sarmaşıklara sıklıkla rastlanır ve sarmaşıklar sayesinde üst kısımlara tırmanmak çoğu zaman mümkün olur. Cocoa Plant (Kakao bitkisi - Snapshot 12w19a ile geldi. Muhtemelen 1.3 ile resmi olarak gelecek ) ve tapınaklara rastlanabilir. Doğal ortamında kedilere genelde burada rastlanır.

Tundra
Ovaların soğuk ve karlı halidir. Bu biyoma bolca kar yağsa da asla yağmur yağmaz. Göller ve nehirler genelde donmuş olur.

Taiga
Bu biyomda bolca spruce (ladin) ve pine (çam) ağaçlarına rastlanır. Tundra biyomunda olduğu gibi genellikle karla kaplıdır ama tundranın aksine düz değil tepelerden oluşur. Kurtlara diğer biyomlara kıyasla daha bol rastlanır.

Extreme Hills
Yüksek dağların oluşturduğu biyomdur. Sık olmasa da ağaçlara rastlanır. Uçurumlar ve şaleleler genellikle bu biyomda bulunur. Pek çok biyoma kıyasla daha fazla mağara barındırır. Şimdilik Emerald madeninin bulunabileceği tek biyomdur. ( Emerald, Snapshot 12w21a ile gelen yeni bir maden. Yeşil renkli ve şimdilik sadece köylülerle ticaret yapmak için kullanılabiliyor. Kesin durumunu 1.3 gelince görebileceğiz. Ayrıntılı bilgi için bkz)

Ocean (Okyanus)
Devasa genişlikte su ile kaplı biyomdur. Diğer biyomların aksine okyanuslar için boyut sınırlandırması yoktur. Genelde 25000 blok uzunluğunun altında olsalarda 100000 blok uzunluğunu aşan okyanuslarda nadir durumlarda rastlanabilir. Bazı durumlarda içinde ufak adalara rastlabilir. Okyanusların altında devasa mağara ve vadilere sıklıkla rastlanır.

Mushroom (Mantar)
Diğer biyomlara kıyasla çok çok daha nadir rastlanabilen bir biyomudur. Devasa mantaların ve mantar ineklerin doğal olarak bulunabileceği, ayrıca mantaların güneş ışığı altında büyüyebileceği tek biyomdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder