Powered By Blogger

7 Haziran 2013 Cuma

madenler


Minecraft’ta çıkartılabilecek maden sayısı 7’dir. Bunlar; kömür (coal), demir (iron), altın (gold), elmas (diamond), Lapis Lazuli, Redstone ve Emerald’dır. Aşağıdaki grafikten hangi madenin hangi derinlikte ne kadar bulunabileceğini görebilirsiniz. Aynı zamanda F3 ile açabileceğiniz Debug Menüsü ile de haritanızda o an bulunduğunuz yüksekliğinizi öğrenebilirsiniz. ( X ve Z koordinatları haritada bulunduğunuz noktayı gösterirken, Y size bulunduğunuz yüksekliği verecektir. )


Yukarıdaki grafik için versiyon 1.2.5 baz alınmıştır. Sonraki güncellemelerde bu oran değişiklik gösterebilir.


Kullanabileceğiniz kazmaların kalite sıralaması (kötüden iyiye doğru ) şu şekildedir.

Wooden pickaxe < Stone Pickaxe < Iron Pickaxe < Diamon Pickaxe

Önemli Not: Altın el aletleri yüksek hasar gücüne rağmen çoğu zaman tercih edilmez. Çünkü dayanımı tahtaya göre %50 daha azdır ve altından yapılacak bir kazma, kömür hariç hariç hiçbir madeni (bloğu kırsa dahi) çıkaramaz.


Kömür (Coal)

           

Yüzeyde veya dağlarda bulabileceğiniz gibi çoğunlukla mağaralarda bulabilirsiniz. Çıkarabilmek için elinizde en azından tahta kazma (wooden pickaxe) olması gereklidir. Çubuk (Stick) ile birleştirerek (Crafting alanında çubuk alta kömür üste gelecek şekilde) meşale (torch) elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yemek pişirmek ve madenleri eritmek içinde kullanılır. Deniz seviyesinin üstünde (en alt kareyi 0 , en üst kareyi 128 alırsanız 63. kare deniz seviyesidir) bulunabilen tek madendir. Çoğu zaman 5 - 10 arası blok kümeleri halinde bulunsa da derinlere inildikçe 30’un üstünde kömür bloğu bir arada bulunabilir. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %1.25’i kömürdür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 29. karedir.





Demir (Iron)

            

Ne çok nadir nede çok fazla bulunan bir madendir. Haritanın sadece alt yarısında (0 - 64) görülebilir. Kırmak için en azından taş kazma (stone pickaxe) gerektirir. Kırdığınız takdirde Iron ore düşer. Iron Ore’un direk bir kullanımı yoktur. Kullanabilmek için Iron Ore’u fırında eriterek Iron bar elde etmeniz gerekir. Pek çok minecraft oyuncusu el aleti olarak demir aletleri kullanmayı tercih eder. Sebebi ise diğer madenlerle kıyaslandığında bulunabilirliğinin daha rahat olması , dayanıklı olması ve neredeyse her madeni kırabiliyor olmasıdır. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %0.72’si demirdir. Demir eşya ve araç gereç yapımında en çok kullanılan madenlerden biridir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 35. karedir.





Lapus Lazuli
                                   
     


Çok işlevi olmayan bir madendir. Sadece 0 - 32. blok yükseklikleri arasında bulunur. Kırmak için en azından taş kazma (stone pickaxe) gereklidir.Kırıldığı takdirde 4- 8 arası Lapus  Lazuli parçası düşer. Fırında eritilmesine gerek kalmadan direk kullanılabilir. Lapis Lazuli 30. bloğun altında bulunup taş kazma ile çıkartılabilen tek madendir. Tek kullanım alanı renkli yün üretimidir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 14. karedir.




Altın (Gold)
                                      
          


Haritalarda 0 -32 kare arasında , özellikle de en alttan 2-9 blok yükseklikte görülürler. Kırmak için en azından demir kazma (iron pickaxe) gereklidir. Ore olarak kullanımı yoktur. Kullanabilmek için fırında eritip Gold Ingot’a dönüştürmek gereklidir. (Aynı zamanda Zombie Pigmen’lerden düşen gold nugget’lardan 9 tanesi birleştirilerek Gold ingot elde edebilmekte mümkündür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir.



Altının kullanım alanı demir kadar olmasa da pek çok şey için kullanılabilir. 




Elmas (Diamond)
                                                 
     

Genel olarak oyundaki en değerli blok olduğu söylenebilir. Sadece en alttan 16 kare içerisinde bulunur ama genellikle 0 - 10. bloklar arasında rastlanır. 0 - 16 arasında bir elmas bulma ihtimali %0.1276’dır. Kırmak için en azından demir kazma (iron pickaxe) gereklidir. Elmas avına giderken özellikle yanınıza “furtune” özelliği olan bir kazma ile (kendisi kırdığınız bloktan 1den fazla eşya alabilmenizi sağlar. Örneğin Furtune III özelliği olan bir pickaxe bir diamond ore kırdığında 4 diamon düşme ihtimali olabilir.) gitmeniz önerilir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 10. karedir.




Redstone
                             
     
En alttan 0 - 16 kare arasında rastlanabilen bu maden pek çok işlev için kullanılabilir. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Bir redstone ore’dan 4-5 arası redstone dust düşer. Ore olarak kullanım alanı yoktur ama redstone dust olarak çok çeşitli eşyalar yapabilir ve elektrik ileten devreler kurabilirsiniz. Ayrıca redstone iksir yapımında da kullanılabilir. 0 - 14 kare arasında redstone bulunma ihtimali %1.025‘tir. Aynı zamanda redstone ore üzerine sağ yada sol mouse tuşu ile tıklar yada üzerinde zıplarsanız 30 sn boyunca ışık verir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 8. karedir. Devreler ile ilgili ayrıntılı bilgi için şuraya göz atabilirsiniz.



Emerald
                           
     

Oyunun en nadir bulunan elementlerinden biridir. Kırmak için en azından Iron Pickaxe (Demir kazma) gereklidir. Sadece Extreme Hills biyomunda bulunabilir. Köylüler ile ticaret yapmak amacıyla kullanılabilir. Şimdilik bunun dışında bir amacı bulunmamakta. Son snapshotlara göre genellikle yükseklik olarak 29. karenin altında bulunabilir ve istatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir.

Snapshot 12w21b’ye göre Extreme Hills’te 500x500’lük bir alanda en alttan 32 karedeki maden dağılımı aşağıdaki gibidir.


Nadir bulunan madenler için biraz daha ayrıntlı bir grafik:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder